Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Gerlinda is terug op het RKC, samen met Kenneth

Ze is terug op het René Kids Centre. Gerlinda Bruijnes maakte het begin mee van het René Kids Centre in Block E, werkte daarna in een sloppenwijk van hoofdstad Windhoek, maar is terug. Niet meer alleen, maar getrouwd en wel. Met Kenneth. 

Vier-en-een-half jaar maar liefst werkt Gerlinda al voor het René Kids Centre. In 2015 besloot ze voor Beautiful Kidz te gaan werken, in een wijk Katutura, wat letterlijk betekent: 'de plek waar je niet wilt zijn’. Dat is waar ze graag is, op plekken waar niemand wil zijn, maar waar hulp zo hard nodig is. Block E verdween om die reden nooit uit haar hoofd. “De mensen hier hebben liefde nodig.” 

Hart in Namibië

Haar hart ligt in Namibië. En dat treft, want ook haar liefde heeft ze daar gevonden. Ze ontmoette Kenneth in Windhoek, een Namibische jongeman uit het noorden van Namibië die al sinds 2009 vrijwilligerswerk doet. In april van vorig jaar moest Gerlinda echter terug naar Nederland, omdat haar werkvisum was afgewezen. “Dat was een moeilijke tijd, omdat we niet wisten wanneer we elkaar weer zouden zien en hoe alles zou gaan. 

“Ik was toen nog verbonden aan Beautiful Kidz in Windhoek, maar ik wist vanaf het begin dat ik daar maar een bepaalde tijd zou zijn. Voordat ik daar naar toe ging, gaf God mij woorden dat ik Rehoboth zou verlaten, maar dat ik weer terug zou komen. Het was lastig om zonder elkaar te zijn, omdat we ook niet wisten wanneer we elkaar weer zouden zien. We groeiden toch dicht naar elkaar toe, omdat we iedere dag belden, bijbelstudie deden en samen baden.” 

Er volgt een moeilijke tijd, waarin alles uiteindelijk op zijn plek valt. Gerlinda voelt aan alles dat het René Kids Centre de plek is waar ze terug naartoe wil. Ook voor Kenneth vallen de puzzelstukjes op zijn plek. Als Gerlinda in januari van dit jaar met een toeristenvisum op bezoek gaat bij Kenneth, gaat die op zijn knieën. “We wisten zeker dat we samen moesten zijn. God heeft ons op zoveel manieren laten zien dat we bij elkaar horen. We wilden geen lange-afstandsrelatie meer, omdat we negen maanden van elkaar gescheiden waren. Dus zijn we voor de wet getrouwd en in augustus zullen we hier in Namibië ons bruiloftsfeest vieren.”

Wat heeft jullie uiteindelijk teruggebracht in Block E?

“De liefde voor de kinderen, maar eigenlijk ook God, want God heeft zo duidelijk gesproken dat we hier naar toe moesten komen en op het moment dat we hier kwamen voelden we een enorme vrede. We zagen de behoefte. De behoefte hier in Block E is zo groot. De mensen hier hebben God nodig. De mensen hier hebben liefde nodig. Ja, het moment dat we hier kwamen wisten we dat het goed was.” 

Kenneth, waar klopt jouw hart voor?

“Mijn hart klopt voor de bevolking van Rehoboth. Toen Gerlinda in januari naar Namibië kwam, zijn we naar Rehoboth gekomen om het RKC te bekijken. Ik had vrede in mijn hart op het moment dat ik het hek van het RKC binnen stapte. Ik voelde in mijn hart dat dit de plek was waar ik moet zijn.”

“De jeugd en kinderen zijn mijn passie, om ze te helpen geestelijk te groeien en te zijn hoe God wil dat ze opgroeien. Verder ligt mijn passie ook bij landbouw. Ik ben opgegroeid in een gebied met veel landbouw en dat heeft me beïnvloed om mijn handen te gebruiken om voedsel te produceren. In mijn jeugd heeft deze passie zich ontwikkeld.”

IMG_8021

Hebben jullie dezelfde missie?

Gerlinda: “Ja, dat hebben we zeker! Daar is ook nog weer iets speciaals mee, want ik bad altijd tot God dat ik iemand zou ontmoeten die ook een passie had voor kinderen, voor jeugd en voor de mensen in nood. In Kenneth heb ik iemand gevonden die zo nederig is, die alleen maar wil dienen, dus als het op de missie aankomt, dan is die zeker hetzelfde bij ons. Zeker in Namibië is het niet gebruikelijk om zendeling te zijn. Kenneth’s familie begreep zijn keus om vrijwilliger te worden en dit soort werk te doen niet, maar dat maakte het des te specialer voor mij, want hij geeft niks om geld of materiële zaken, maar alleen om Gods Koninkrijk, Zijn liefde laten zien aan de mensen in nood, ze laten zien wie God is. Dat is heel speciaal voor mij.”

Bekijk de foto's

IMG_8021kennie

Hoe kijken Namibiërs zelf naar ontwikkelingshulp en het RKC?

“De mensen hebben geen slechte bedoelingen met het RKC. Ze vinden het altijd fijn als er mensen zijn die ze helpen. Maar Namibiërs komen niet graag in Block E, want er zijn teveel drankhollen, er worden teveel moorden gepleegd, teveel zwangerschappen bij jonge meisjes, al dat soort dingen. Dat is de reden dat Block E achteraf wordt weggestopt, zodat wanneer je door het centrum van het dorp heen rijdt je Block E niet ziet. Alleen als je hier echt door de wijk rijdt zie je de nood van de mensen.”

 

Je hebt de familie van Kenneth in het noorden bezocht. Hoe was dat?

“Back to basics! Waar Kenneth vandaan komt, wonen de mensen in hutjes van klei. Er is geen elektriciteit, geen kraanwater, maar ze leven vlak bij de rivier, dus daar halen ze hun water vandaan. Ik vond het eigenlijk heel prettig. Wij westerse mensen, maar zelfs hier in Windhoek en Rehoboth, zijn zo gewend aan onze luxe, onze telefoons en dergelijke. Daar gaat het echt om relaties, dat is het belangrijkste. Ze werken daar zo hard. Ze leven van hun eigen verbouwde groente en ik houd heel erg van de mentaliteit daar. Na een lange dag werken komen ze samen om te eten, tijd met elkaar door te brengen. Het gaat daar om de dingen waar het om zou moeten gaan. Hier is het zo makkelijk om je te focussen op de verkeerde dingen. Ondanks dat het back to basics was, vond ik het geweldig. Er was geen druk van dit moeten of dat moeten, geen druk op je schouders van de wereld om je heen. Je kunt er gewoon jezelf zijn, heel speciaal. Ik heb er genoten.”

Komen je schoonouders op het feest?

“Jazeker! En ook mijn ouders en broers. In totaal komen er 27 mensen uit Nederland naar het feest. Daar zijn we heel dankbaar voor. Het betekent veel voor ons dat mensen de moeite doen om er voor ons te zijn. Heel speciaal.”

Hoe gaat dat feest eruit zien? Nederlands of Afrikaans?

“Haha! Een beetje van allebei. We hebben gesproken over wat belangrijk is in de Nederlandse cultuur, maar ook wat belangrijk is in de Namibische cultuur. Hij komt uit het noorden van Namibië, de Kavango-regio, dus we hebben geprobeerd om beide culturen te combineren.”

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen uit Namibië, van lopende projecten tot evenementen.
188