Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Na 2,5 jaar terug naar Nederland

Na tweeënhalf jaar keren Corwin en Gerdien Vente terug naar Nederland. Corwin werkte als leerkracht en Gerdien als social worker. Volgende maand keren ze, met hun twee jonge kinderen, terug naar huis.

Wat was jullie voornaamste argument en aanleiding om naar Namibië te gaan?

Al van kinds af aan is het mijn (Gerdien) verlangen om iets in de zending te gaan doen. Bij Corwin begon dat verlangen ook te groeien nadat hij een filmpje had gezien over zendingswerk bij de Doulos. In 2010 zijn we voor twee maanden in Namibië geweest. We hebben toen verschillende projecten gezien in Namibië, waaronder het René Kids Centre. We waren erg enthousiast en het leek ons gaaf om hier voor langere tijd werkzaam te zijn. 

We zijn in ons leven enorm gezegend door onze God en Vader en wilden graag die Zegen uitdelen aan mensen die het minder hadden dan wij. 'Om niet hebben jullie ontvangen, geef het om niet.' 

 

Welke herinnering zal jullie altijd bijblijven?

Tja, er zijn zoveel herinneringen! Er zullen ons heel veel dingen bijblijven. Het zijn voor ons meer mensen die ons bijblijven. Zoals Ismaël, een jongetje van 8 jaar die elke nacht maar ergens anders sliep, omdat hij geen vaste verblijfplaats had. Of Clinton, een jongen van 15 jaar die nog geen woord kan lezen en schrijven. Of Bertha, een vrouw die bij ons de Chain Breakers Course volgde en waarvan haar huis twee keer afbrandde. Of Shorty, die elke dag om een Rand (Namibische munt, red.) vraagt. Mensen die we niet meer zullen vergeten, maar bij wie we, vanuit het René Kids Centre, toch een klein beetje verschil konden maken. 

 

Waarom gaan jullie naar huis?

We hebben een goede tijd gehad in Namibië. We hebben genoten van het werk en van de mensen. Toch zijn er ook dingen die lastiger zijn hier. Het leven op het centrum als gezin begon ons zwaarder te vallen, bijvoorbeeld het gebrek aan privacy. Daarnaast waren we niet helemaal tevreden over het onderwijs voor Joas hier. Na 2,5 jaar gingen we ook meer naar familie en vrienden verlangen. Het is een goede tijd geweest, maar het is nu weer de tijd om afscheid te nemen. 

Wat is in jullie beleving het beste wat je als blanke Nederlander kan geven aan de Namibiërs?

Contact maken, je proberen in te leven in de ander, de liefde van Jezus tonen, belangstelling tonen in de cultuur van de ander.

 

Jullie zijn daar met je twee kinderen. Wat is jullie advies voor jonge ouders die de drang hebben om de zending in te gaan?

Onze kinderen zijn nog heel jong en dat maakte de stap om de zending in te gaan wat makkelijker, denken we. Je hoeft bijvoorbeeld nog niet echt na te denken over onderwijs.  Als je de zending in gaat kan je je misschien heel enthousiast in het werk storten en je helemaal geven, maar je gezin daarin een beetje vergeten. We denken dat het goed blijft om heel bewust de balans te zoeken tussen werk en gezin. 

 

Wat was het moeilijkst in deze tweeënhalf jaar?

Het is moeilijk om altijd hoopvol te blijven. Wanneer je elke dag geconfronteerd wordt met de armoede en mensen die elke dag dronken voorbij je huis lopen. De verhalen die je hoort van meiden die verkracht worden of mensen die neergestoken worden, kunnen je de moed wel doen verliezen. Je hoopt en bidt zo voor echte veranderingen. Het is de uitdaging om te blijven kijken naar de kleine dingen. Een lach op het gezicht van iemand of iemand die zijn hart bij je uitstort en samen met je wil bidden, het kind dat leert lezen en schrijven of enorm geniet van een maaltijd… Daar moeten we naar blijven kijken en zo zien we iets van Gods licht in deze donkere plek.

Portretten-21
Mooie jaren

Een paar foto's van een prachtige tijd. "We nemen zoveel herinneringen mee. Het zijn vooral de mensen die we ons zullen herinneren."

Bekijk de foto's

Portretten-21School-21Overig-42Kidsclub-45Kidsclub-43
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen uit Namibië, van lopende projecten tot evenementen.
188