Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Update Farm: regen en herfst

HET IS HERFST

We hebben enorm veel regen gehad de laatste maanden. Sinds zeven jaar is er niet meer zoveel regen gevallen als de afgelopen drie maanden. De Oanobdam, de dam voor de watervoorziening van Rehoboth, stond eind 2016 op een schamele 28%. De zorgen waren groot omtrent de watervoorziening in Rehoboth, maar in ongeveer twee maanden tijd staat de dam op 94%. Wat een zegen! We zijn God dankbaar voor zijn genade voor Rehoboth!

Na deze regenval is het goed te zien dat de herfst is begonnen. De tomaten, waar we flink van geoogst hebben, zijn net uit de kas gehaald, omdat er weinig bloemen worden aangemaakt. In de kas wordt ruimte gemaakt voor de wintergewassen, zoals bloemkool, broccoli en andere soorten kolen. Ook gaan we weer kropsla proberen, maar dit keer in de kas. Buiten de kas viel de smaak erg tegen. 

We planten de wintergewassen rij voor rij en krijgen op deze manier een vlakke productie zodat we de klanten en de winkels elke week kunnen bedienen.

NIEUW IRRIGATIESYSTEEM

De knolgewassen worden nu ook volop gezaaid en geplant: uien, wortels, rode bieten en knoflook. We gebruiken hiervoor een nieuwe methode. Eerst hadden we deze gewassen ook aan een druppelslang staan, net als de mais, bonen en meloenen. De waterverdeling bleek echter niet te voldoen, dus hebben we een ander systeem gebruikt. We hebben kleine sproeiers gemonteerd die ongeveer 10 cm boven de grond staan. Op deze manier is er voor de knolgewassen een betere verdeling van het water, wat op deze zandgronden enorm van belang is.

NIEUWE ECONOMIE

Afgelopen zomer hebben we meloenen, mais, bonen, spinazie, tomaten en komkommers geoogst. Er zijn verschillende manieren van afzet ontstaan. De vrouwen uit Block E bijvoorbeeld. Ze zijn begonnen met mais inkopen op de Farm, ze koken de hele maisstronken en verkopen ze als kant en klare snack in de wijk. Mooi om te zien! Deze vrouwen ontwikkelen op deze manier hun toegevoegde waarde! De vrouwen kopen nu ook tomaten en komkommers en verkopen deze langs de straat en op de kruispunten in Rehoboth.

 

Verder hebben we een overeenkomst met een supermarkt in Rehoboth, Volkswinkel Spar. Zij geven ons een platform om onze producten te verkopen. We brengen elke week een mooi deel van onze oogst. We zijn ook in gesprek over een concept dat we volgend seizoen (september/oktober) willen uitrollen, waarbij we ons eigen schap krijgen en kunnen uitleggen hoe deze producten geproduceerd zijn en wie dat doet, zodat het persoonlijker wordt. Daarnaast willen we papieren zakken laten maken, zodat we ook gelijk iets aan het zwerfplastic kunnen doen. Mooie ontwikkelingen in samenwerking met Volkswinkel Spar.

KREKELS

Naarmate het seizoen vordert, worden de plagen hardnekkiger. De meest hardnekkige plaag is die van een soort grondkrekels. Deze worden enorm groot en houden van groen! De meest effectieve manier op dit moment is de krekels gewoon van de planten af te halen en elke dag een ronde te maken om de beesten te verwijderen. Het blijkt dat kippen deze beestjes fantastisch vinden en als een delicatesse beschouwen. Het is in ieder geval een biologische bestrijding…

KIPPEN

Sinds begin dit jaar is het kippenhok (binnenhok) klaar en op dit moment hebben we zo’n 250 kippen. De kippen hebben we gekregen van een boer die ermee stopt. We proberen nog zoveel mogelijk eieren te krijgen voor de komende weken, maar vooral de kippen vet te mesten en te slachten. Volgende maand willen we jonge kuikens gaan inkopen om een mooi stel legkippen te houden, zodat we de eieren weer kunnen verkopen in de wijk en bij de supermarkt.

IMG_2298
Groene foto's

Prachtig om te zien, al het groen en alle groei. De RKC Rehoboth Farm bestaat een kleine twee jaar en wordt steeds mooier, groener en levendiger. 

Bekijk alle foto's

IMG_2298Zoete aardappelsZaaien uien wortels en krotenZaaien kolen en sla, wintergewassenSuiker meloenSpinazie, wintergewassenRonny bemestPetrus met watermeloenPetrus met gezin op AgraKippenhokKippenIMG_2416FullSizeRenderEgg vruchtenEgg plantsCompost makenBonen
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen uit Namibië, van lopende projecten tot evenementen.
188