Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

De start van Time 2

2017: een jaar van herbezinning. 2018: de start van onze activiteiten vanuit een nieuwe structuur. 2019: de start van Time 2. Een nieuwe start op een ‘nieuw’ RKC, het RKC gaat nog verder terug naar de basis. Vijf vragen hierover aan René Ruitenberg.    

Nóg verder terug naar de basis. Waarom was dat nodig?

“In 2018 werkten er nog veel externe medewerkers op het RKC. We willen meer taken en verantwoordelijkheden overdragen aan de medewerkers in Namibië. Dan moet het wel behapbaar zijn. Men moet de kans krijgen om zich het werk eigen te maken. We gingen in 2018 terug naar de basis, maar achteraf bleek dat we nog verder terug moesten. Het team van het afgelopen jaar heeft een fantastische bijdrage geleverd aan het RKC. We hebben kunnen ontdekken, leren en moesten soms afleren. Nu hebben we een klein team, dat samen met ons gaat bouwen aan de droom van oma Magdalena. Het team en de programma’s die we ooit voor ogen hadden, gaan op een dag ontstaan. Maar we gaan daar rustig naar toe groeien.”

Wat betekent dit concreet?

“Je ziet dit vooral terug in de programma’s. We richten ons op de jongste bewoners van Block E, de kinderen. We willen hen een positieve start geven. Jonge kinderen zijn in zekere zin nog kneedbaar en de juiste mindset kan hen ver brengen. De daycare is nieuw programma voor kinderen van drie tot en met zes jaar. Zij komen vijf dagen per week op het RKC. We willen graag verbinding houden met de ouders en naaste familie. Zij zullen dus ook betrokken worden bij dit programma. Naast de daycare hebben we verder onze kidsclub, één huiswerkklas en diverse sportprogramma’s."

Vertel ons eens meer over het team? 

“Jakobus, de zoon van oma Magdalena en zijn vrouw Johanna zullen als een soort houseparents betrokken zijn bij alle activiteiten op het RKC. Ze zijn een luisterend oor voor het team en zullen daarnaast de visie bewaken. Hun dochter Winnie zal als hoofd van de programma’s de programma’s aansturen en verder uitbouwen. Ze heeft er passie en talent voor. Daarnaast bestaat het team uit een zestal enthousiaste dames. Het team komt zelf ook met ideeën, bijvoorbeeld over de inrichting van het centrum. Eigenlijk vond iedereen de witte muren maar saai en ‘Nederlands’. Omdat het centrum toe was aan een renovatie én er meer daycare-lokalen moesten komen, is de verfkwast direct opgepakt!”

 

Het RKC heeft een metamorfose ondergaan?

“Ja, dat zou je wel kunnen zeggen. Enkele klaslokalen zijn omgebouwd naar daycare-ruimtes. Allemaal prachtige, veelkleurige ruimtes! De grote zaal krijgt een afgescheiden ruimte, waar kinderen binnen kunnen spelen. Met name in de wintermaanden, juli tot en met augustus, is dat een uitkomst. Dan loopt het buiten tegen het vriespunt. Verder moest de elektra worden vernieuwd, vanwege veiligheidseisen. Ook op het buitenterrein gebeurde veel: de grote pannakooi is gerenoveerd en wordt de komende weken van een schaduwdoek voorzien. Er is een kleine pannakooi aangelegd voor de jonge kinderen en er wordt een grote buitenspeeltuin aangelegd. Op 8 juli ga ik met een groep voor een week naar het RKC om de speeltuin verder te bouwen. Mijn neef Gert Ruitenberg, zijn vrouw Joanne en hun zoontje Levi reizen met ons mee en blijven vijf weken in Namibië om mee te helpen met de bouw van de speeltuin en renovatie, maar ook het proces dat we ingeslagen zijn te ondersteunen."

 

Wanneer gaat Time 2 in?

“Gisteren, op 1 juli, zijn we van start gegaan met deze nieuwe fase. Het is spannend, maar ik heb alle vertrouwen in deze nieuwe stap. Op 8 juli vertrek ik opnieuw naar het centrum en bij terugkomst deel ik graag mijn ervaringen met jullie."

WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.37.08
Foto's van de renovatie

Bekijk hier enkele foto's van de renovatie en het kleurrijke resultaat!

BEKIJK DE BEELDEN

WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.37.08WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.37.42WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.36.35WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.36.01WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.37.08 (1)WhatsApp Image 2019-06-24 at 15.35.18.jpeg
188