Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Een groots avontuur vol vertrouwen

Janwim en Herma Steller en hun kinderen zijn de opvolgers van de familie Van den Berg. De overeenkomsten zijn legio. Zo zetten beide families zich in voor de RKC Rehoboth Farm, komen ze ook uit IJsselmuiden en is er opnieuw een groot Nederlands gezin bij het RKC.

Janwim (38) en Herma (37) hebben hun zes kinderen meegenomen naar Namibië: Joëlle (14), Yarin (13), Irah (12), Britt en Emma (9) en Micha (3).

Als je besluit om met zes kinderen naar Namibië te vertrekken, dan moet je wel een heel groot verlangen hebben. Wat drijft jullie?

Janwim: “We hebben nagedacht of we iets maatschappelijks zouden kunnen doen. Ik wilde niet in de bank blijven zitten en een boekje lezen. Je weet dan wel veel, maar op een gegeven moment wil je dat ook in de praktijk brengen. Toen zijn we ervoor gaan bidden. Een paar weken later kwam Herma aan met het Facebookbericht dat het René Kids Centre iemand zocht.” 

 

Pioniers

Herma: “Ik las het en het greep me. Ik had eigenlijk de link met Arjan en Linda (van den Berg) (bijna-buren uit IJsselmuiden) nog helemaal niet gelegd, totdat we de filmpjes van hen gingen kijken. Toen had ik de mail al gestuurd. Ze zochten toentertijd pioniers voor het opzetten van een recycleproject, nou we waren toen net met de Pioneerschool bezig, dus dat was best bijzonder. Uiteindelijk bleek na ons bezoek van vorig jaar november dat God ons voor het agraproject op het oog had.” 

Heftig voor de kinderen

Janwim: “Natuurlijk is het wel heftig. Voordat we gingen zag ik de 15 koffers staan en toen overviel het me wel. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Ben ik eigenlijk wel goed wijs, wat ben ik nou aan het doen?’

Maar nu we hier zijn en ik dan iets uitleg op de farm en je ziet de jongens die hier werken kijken, de vreugde in die ogen… Je ziet ze opbloeien… Dan heb ik niet het idee dat ik 10.000 kilometer van huis ben. En als we straks de oogst eraf kunnen halen wordt het nog mooier. Dat we weer kunnen zien dat er in Afrika genoeg te eten kan zijn, eigenlijk over de hele wereld, als we Gods principes hanteren.”

Janwim heeft al een heel verleden in de tuinbouw. Hij werkte 10 jaar in de witlofteelt. De eerste jaren was dat vier dagen werken en een dag in de week naar de tuinbouwschool Groene Welle. Vervolgens werkte hij meer dan tien jaar in de tomatenteelt. Die ervaring kan hij nu weer goed gebruiken op de farm, waar onder andere  tomaten in de kas gekweekt worden. 

Eigen veilig nestje

Herma richt zich eerst op de kinderen. “Ik wil eerst het idee hebben van thuis zijn. Ons eigen veilige nestje, van waaruit we de kinderen ook weer wat vrijer kunnen laten gaan. Als de kinderen het goed hebben, hebben wij het ook goed. Gelukkig zagen we ze in de eerste dagen hun plek al zoeken, ontmoetten ze andere kinderen. Ze zijn ook vol vertrouwen dat het goed komt. ‘Hallo, de Here Jezus gaat met ons mee!’, zei één van de kinderen. Op het moment krijgen de kinderen drie keer in de week les in de Afrikaanse en Engelse taal, zodat zij half januari naar school kunnen.”

En daarna? Voor Janwim is de missie helder: “Ik zie er naar uit om op Bijbelse principes landbouw te bedrijven volgens de Farming God’s Way methode (zie www.farming-gods-way.org) om zo de RKC Rehoboth Farm verder te ontwikkelen, de werknemers te helpen en zo goed mogelijk te oogsten. En Herma: “Ik wil me echt wel richten op Block E, op de wijk, op de mensen hier. Je weet nooit op wat voor manier dingen op je pad komen. Ik ben ervan overtuigd dat het iets moois zal zijn.”
 

DSC_2410
Familie Steller

Bekijk de foto's

DSC_2410DSC_2418DSC_2428DSC_2202DSC00140Bonen testen, verschillende soortenZoete aardappels
188