Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Een indrukwekkende jongerenreis

19 jongeren beleefden de reis van hun leven. Ze deelden zelf hun ervaringen. Over gezelligheid, hard werken, indrukwekkende ellende, prachtige natuur en een duik in het water. Op hun reisblog deelden ze verhalen, waarvan hieronder een samenvatting.

Onze eerste kennismaking met Block E. Het was een hele bizarre ervaring en eigenlijk te veel en te indrukwekkend om alles wat wij zagen en voelden op te kunnen schrijven. We hebben mensen ontmoet uit de blikkies en kregen meer uitleg over het leven in deze wijk. Bij de laatste stop hebben we nog voor mensen gebeden voor genezing en dat maakte diepe indruk op de hele groep.

...

Een van de opties was een bezoek aan het ziekenhuis, waar Marieke, Rosanne, Marith en Romi heen gingen. Het was een hele indrukwekkende ervaring. Er lagen kinderen in het ziekenhuis die gewoon aan hun lot over waren gelaten. Waarvan de ouders hen hadden achtergelaten. Wat wel opviel is dat er toch veel moeders aanwezig waren. Dat is een mooi teken van aandacht. Het hele ziekenhuis op zich was trouwens ook nog erg luxe. Dat viel me heel erg mee, voor het idee dat je in Afrika bent. Al met al was het echt heel fijn om ook dit eens bij te wonen. 

...

Dinsdagmiddag hadden we beloofd aan mensen in een shabin (een drankhuis), dat we eten zouden komen brengen. Vier mensen gingen voorbereiden: Corinne, Jessie, Marjolein en Willeke. Op het menu stond maispap, dus we gingen naar de winkel om de ingrediënten te halen. Na het middageten gingen we onder leiding van Petrina (de kok, red.) de maispap koken. Rond een uur of 2 vertrokken we met de hele groep naar de shabin om de maispap uit te delen.

...

Na het ontbijt ging het eerste groepje op weg naar Block E om een nieuw blikken huisje te bouwen. Dit groepje bestond uit: Gerda, Dick, Sven, Thom, Rosanne, Marjolein, Joanne en Corine. Aangezien er minder handen nodig bleken dan verwacht, ging de ene helft van het groepje naar Birgit, een medewerkster van het RKC, om haar erf op te ruimen en haar bijna ingezakte blikken huisje te slopen. De geur van plas en poep kwam je tegemoet zodra je haar terrein op kwam. Zij had last van dronken mensen die haar erf als een drankplek zagen. Daarom heeft ze een tijdje bij haar moeder gewoond met haar vijf kinderen. Wij helpen haar om een hek te bouwen, zodat haar terrein is afgeschermd. 

...

De avond was voor ons als jongeren vrij in te vullen. Uiteindelijk koos het leeuwendeel ervoor om Block E in te gaan. Dit was om een indruk te krijgen van het weekendleven in de sloppenwijk. Wij hebben veel gezien en gebeden. Ook hebben wij een dronken vrouw thuis gebracht en lekker ingestopt. Als wij haar niet tegen gekomen waren, was zij gestorven aan onderkoeling. Prijs de Heer voor die ontmoeting!

...

Om 14.00 uur begon de Kidsclub. Wij hebben met alle kinderen samen gedanst, gezongen, spelletjes gespeeld, geknuffeld en gelachen! Het is onbeschrijfelijk om te zien hoe gelukkig die kinderen hier zijn met de aandacht die wij ze nu kunnen geven. Voordat de kinderen richting huis gaan krijgen zij een warme maaltijd.

...

Zoals in een vorige blog is beschreven, is er op woensdagochtend een groepje jongeren met Frans naar het ziekenhuis geweest om de kinderen te verschonen, te wassen en drukkies (knuffels) te geven. Het is zo heftig om die kinderen zo te zien, omdat de ogen zo levenloos staan. Het is dan wel supermooi om die kinderen de aandacht te geven die ze zo ontzettend hard missen en dus ook nodig hebben.

...

's Middags was het tijd voor de Kidslub! Gewoon onder een boom midden in de wijk met meer dan 400 kinderen. Eerst hebben we samen met de kinderen liedjes gezongen en daarna hebben we het verhaal van David en Goliath uitgebeeld in een toneelstuk. Als afsluiting kregen de kinderen allemaal iets lekkers en was er natuurlijk een hele sessie aan foto's, drukkies en lol. 

...

Donderdagochtend begonnen we met het ophalen van de Opa's en Oma's (ouderen) voor de verwenochtend. Prachtig hoe die mensen zo hun best doen om goed voor de dag te komen! Ze hadden allemaal hun mooiste kleren aangedaan en hun lekkerste geurtjes (nou ja, lekker...?) op gedaan. Ze werden ontvangen met lekkere appelkoek en koffie/thee. Toen konden de Opa's en Oma's lekker hun voeten laten wassen, hun nagels laten lakken en een gezichtsmasker laten doen. Vooral de Oma's hebben ontzettend genoten van het verwennen en de Opa's vonden de koek erg lekker! ;-) 

...

Gisteren hebben we een erg leuke dag gehad. We moesten om 8 uur al klaarstaan voor het ontbijt om vervolgens richting een safaripark te gaan. De heenweg moest er ook getankt worden, wat als resultaat had dat Dick al vroeg aan de chips zat. Bij het safaripark moesten we de groep verdelen over 2 jeeps. In de ene jeep reed een jongen die erg hard reed, wat veel gegil opleverde. In de andere jeep reed een wat oudere vrouw die iets rustiger aan deed. We hebben veel dieren gezien, heel veel giraffen, zebra's, veel verschillende soorten antilopen, 2 neushoorns en krokodillen. Na anderhalf uur was dit grote avontuur alweer voorbij en stond er een buffet te wachten. Dit bestond uit vis, salade, brood, fruit en verschillende soorten vlees. Na het buffet hebben we heerlijk kunnen genieten van de zon. Sommigen gingen lekker pootje baden bij het zwembad en anderen gingen achter de zwijntjes aan. We hebben ons daar erg kunnen vermaken.

...

Na het ontbijten hadden we onze eigen dienst. Deze dienst werd muzikaal begeleid door Daniëlle en Aron. Nadat we lekker gezongen hadden, vertelde René iets over toewijding. Dit was best wel een lastig onderwerp voor veel mensen. Na de dienst maakte Marieke bekend dat ze had besloten om zich 's middags te laten dopen. Niet lang daarna zei Daniëlle ook dat ze zich wilde laten dopen. We zouden die middag naar de Oanobdam gaan, dus daar ging het allemaal gebeuren. Eerst snel wat gegeten en daar gingen we. In de auto op weg naar de Oanobdam besloot Joanne opeens ook om zich te laten dopen. Toen hadden we al 3 dopelingen. Super gaaf natuurlijk…. Om de beurt vertelden zij hun getuigenis. En daarna begon het grote en koude feest. Na de doop hebben we nog een herdenkingsplek gemaakt. We moesten allemaal een steen pakken en die hebben we daar op een grote hoop gelegd. Als herdenking aan de doopplek. Na de doopdienst hadden we een lekkere BBQ gepland. Hier moesten we ook op de Namibische manier eten, dus zonder vork en mes. Alleen gaven veel mensen dat al snel op.

...

's Avonds stond er een wandeling op het progamma. We gingen een hele steile berg beklimmen, waar we boven op de top uitzicht hadden over heel Rehoboth, in totaal 8 blokken. Eerst vertelde René iets over de geschiedenis, over hoe de drank in Rehoboth is gekomen. Want zowat alle mensen, arm en rijk, hebben daar een drankprobleem. Het kwam er op neer dat het door ons Europeanen komt. Toen de slavernij er nog was, werden de mensen 's ochtends al uitbetaald met drank. Dus ze kregen geen geld of eten, alleen maar drank. En zo zijn ze er eigenlijk aan verslaafd geraakt en is dat van generatie op generatie gegaan. Wij hebben toen gebeden dat de drankproblemen weg mochten gaan en dat Gods Geest in de mensen mocht komen. Erg mooi om dat samen te doen en om dat te ervaren.

IMG_9954

Romi Vos, één van de 19 jongeren, maakte een mooie serie foto's. "Het was nog lastig om een selectie uit 2300 foto's te maken, maar ik heb mijn best gedaan", zegt ze. De jongerenreis vond plaats in de zomervakantie van 2016. Een indrukwekkende reis naar één van de parels van Afrika, Namibië, waar in het bijzonder wordt kennisgemaakt met de mensen van Block E in Rehoboth.

Bekijk de fotoserie

IMG_9954IMG_9553IMG_9541IMG_9158IMG_9039IMG_8987 1IMG_8945IMG_8898 1IMG_8873IMG_8843IMG_8735IMG_8661IMG_8634IMG_8466IMG_8326IMG_8317IMG_1435IMG_1426 1IMG_1423 1IMG_1240IMG_1178IMG_0921 1IMG_0653
188