Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Een reis vol waardigheid

Reisverslag van Jack Esselink:

Er zijn reizen die na drie dagen werken al weer heel ver weg lijken en er zijn reizen die een hele lange tijd in je geheugen gegrift blijven staan. Mijn recente reis naar het RKC in Namibië behoort zeker tot die laatste categorie. Ik ben in het dagelijks leven werkzaam als Big Data & Analytics Evangelist bij IBM en maak voor mijn werk regelmatig reizen naar het buitenland. Tijdens deze reizen draait het vooral om hoe bedrijven betere beslissingen kunnen nemen door hun data slimmer te gebruiken. Deze reis was anders: hier draaide het niet om big data maar vooral om de mensen.

Elke reis naar Afrika is een reis waarbij je geconfronteerd wordt met contrasten van de rijkdom van het continent en de armoede waarin een groot gedeelte van de bevolking leeft. Ondanks de ellende en uitzichtloosheid die er bij veel mensen leeft, zie ik elke keer weer hoop en blijdschap op de gezichten van kinderen en jonge mensen. Naast hoop en blijdschap moet ik vooral denken aan het woord waardigheid bij deze reis.

Waardigheid kwam bij mij sterk naar voren toen wij een rondleiding kregen bij de RKC Rehoboth Farm. Toen ik Arjan hoorde spreken hoe hij door de principes van Farming God’s Way te volgen, zijn medewerkers een gevoel van waardigheid probeert te geven, werd ik erg geraakt. Door op deze manier te werken geef je mensen het gevoel van (eigen) waarde en dat ze er toe doen. Je laat op die manier zien welke waarde God kan hebben in het leven van een mens. 

Ik ben ook vooral getroffen hoe je door simpele dingen waarde en waardigheid in het leven van mensen kunt brengen. Zo brachten we oma (zie foto) en opa zondags naar de kerk en brachten we Eric en zijn gezin “kos” (eten). De blijdschap op de gezichten van deze mensen zijn 100 keer meer waard dan de mooiste big data software die ik ooit gezien heb.

"Ja ik het weet eigenlijk wel waar ik het moet zoeken, maar ... " en vul dan maar in welk excuus er vaak gebruikt werd, toen wij op zaterdagavond door Block E liepen. Op zo’n moment besef je dat woorden alleen niet genoeg zijn maar dat een goed voorbeeld vele malen effectiever is. Het RKC is voor velen in Block E dan ook een voorbeeld waar men ziet en ervaart wat het betekent als Yeshua centraal in je leven staat. 

Zoals de vlag met Yeshua centraal staat op het terrein van het RKC, zo heb ik ervaren dat Yeshua centraal mag staan in het werk wat het RKC doet en hoe dit waardigheid brengt in het leven van de mensen in Rehoboth. Deze waardigheid is iets wat ik mee teruggenomen heb naar mijn dagelijkse leven in Nederland.

Naamloos kopie
Hardlopen

Tijdens de reis vond ook de RKC Run plaats. Jack Esselink en Gilles Kok werden uitgedaagd om mee te doen en haalden daarmee een prachtig sponsorbedrag binnen voor het RKC. Naast deze twee lopers hebben er nog vijf mensen meegelopen: Lianne Pols (10 km), Anton Brand (10 km), Gerben Uijl (10 km), Ewout van Meeuwen (10 km) en Matthé Vos (21,1 km).

Bekijk de foto's van de reis

Naamloos kopieIMG_20161030_161135IMG_20161030_113302IMG_6236IMG_6221IMG_3436IMG_3429IMG_3389IMG_3388IMG_3381IMG_3358IMG_3353IMG_3328IMG_3320DSC_4596
188