Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Eenheid en verbinding

Van 12 tot en met 20 februari was René Ruitenberg voor ruim een week in Namibië. Doel van de reis was om de voortgang van de verschillende projecten te bekijken. De nieuwe structuur van het RKC heeft de afgelopen maanden vorm gekregen en begin februari zijn alle (vernieuwde) programma’s op het RKC van start gegaan. Met succes. René kijkt terug op een waardevolle week in Namibië.

“Ik werd enthousiast en blij van de eerste resultaten van deze nieuwe aanpak. Ik zag mooie vruchten: eenheid en verbinding. Voorheen was er een minder duidelijke structuur en waren medewerkers vooral met hun ‘eigen ding’ bezig. Nu hebben we een duidelijke visie opgesteld, die we met elkaar omarmen. We hebben één doel en daar gaan we samen voor. Dat is wat ik duidelijk zag deze week.”

“We hebben nu de meeste basisprogramma’s lopen en daarbij zijn ook veel nieuwe medewerkers betrokken. Ze hadden er zin in en dat is gaaf om te zien! Voor elk programma zijn visiedocumenten geschreven, waar in staat waarom het programma gemaakt is, wat het doel is en hoe hier aan vorm gegeven wordt. Je zag deelnemers van onze programma’s genieten, maar ook belangrijk: de medewerkers genoten er van.”

Kidsclub

“De kidsclub werd tijdens mijn verblijf voor de derde keer georganiseerd. Elke week waren er ruim 600 kinderen! Dat is fantastisch. Het vraagt tegelijkertijd veel van onze twintig medewerkers, maar het is mooi om te zien hoe er orde is vanaf het begin. De kinderen gaan in groepjes uit elkaar om een thema te bespreken. Er is ruimte voor zingen en dansen en het maken van een (knutsel)werkje. Dit keer was er een clown die een act opvoerde rondom het thema Abraham en Isaäk.”

Naschoolse opvang

“Wij hadden ongeveer veertig jongeren verwacht op dit programma, maar er kwamen zestig jongeren naar onze naschoolse opvang. Prachtig. De jongeren zijn verdeeld over vier klassen met elk eigen leraressen. Op die manier is er ruimte om een relatie op te bouwen en de voortgang goed te monitoren. Van dinsdag tot en met vrijdag komen deze jongeren voor naschoolse opvang. Ze krijgen een warme maaltijd, er is ruimte voor ontspanning en voor hulp bij bijvoorbeeld huiswerk. Ook hier was het goed om te zien dat het project loopt.”

Jeugd

“De jongeren in Block E staan dagelijks bloot aan veel verleidingen, de grootste daarvan is misschien wel de drank. In het weekend zoeken veel inwoners van Block E hun toevlucht in de drankhollen. Gelukkig biedt het RKC een geweldig alternatief. Elke vrijdagavond staan de deuren open voor de jongeren van Block E om samen wat te drinken, een broodje te eten, te dansen en te zingen en uit de bijbel te lezen. Gewoon gezellig samenzijn. Er zijn wekelijks zo’n 100 jongeren tussen de 15 en 25 jaar.”

Ouder-verwenochtend

“Voor de ouderen in onze wijk is dit écht iets om naar uit te zien. Vanaf half april komen elke donderdagochtend de opa’s en oma’s van Block E op ons centrum voor een verwenochtend. Er wordt dan gegeten, gezongen, haren gewassen en spelletjes met ze gedaan. Echt geweldig!”

Geestelijk groeien

“Naast de praktische programma’s op het RKC, vinden we het ook belangrijk om op geestelijk gebied mensen te helpen groeien. Daarom organiseren we eens per maand een dienst, waar rond de 100 mensen op af komen. Het was ook dit keer weer een bijzondere dienst, waarbij er ruimte was voor iedereen! De medewerkers op het RKC starten elke dag om 8.00 uur met een uur devotion. Tijd om even stil te worden, Gods hulp te vragen en samen de dag te beginnen. Ook dit vind ik heel waardevol en het is mooi om te zien dat dit ook bijdraagt aan de eenheid binnen de groep.”

Praktische zaken

“Het komende jaar willen we nog verschillende werkzaamheden verrichten op ons terrein. Onze pannakooi krijgt een overkapping: een schaduwdoek. Hiervoor moet een staalconstructie worden gerealiseerd, waarop het schaduwdoek kan worden gespannen. De meeste kids hebben geen schoeisel en branden hun voeten aan het hete kunstgras. De speeltuin op het RKC wordt ook compleet vernieuwd. Er komen nieuwe attributen, een duidelijke omheining en ook hier wordt een schaduwnet opgehangen. Deze projecten worden volledig vanuit sponsoring gerealiseerd. Op het RKC moet ruimte zijn om te ontspannen en samen te sporten. Ik hou van sport en sport is een geweldige manier om kinderen te leren samenwerken en hun eigen talenten te laten ontdekken. Dit draagt daar zeker aan bij.”

“Het is een heel verslag geworden, maar in het kort komt het er op neer dat er veel werk verricht wordt op het RKC! De hernieuwde visie en nieuwe programma’s zorgen voor positieve veranderingen en dat is prachtig om te zien. Binnenkort zullen we uitgebreid informatie delen over deze hernieuwde visie en de veranderingen in de structuur. Houd hiervoor onze website of Facebookpagina in de gaten.

Groet en zegen! René Ruitenberg

188