Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Geloof, hoop en liefde op het Agra-project

In Nederland staat de lente voor de deur. De eerste zonnestralen tintelen op je huid, de bloesems aan de bomen kondigen vrolijk een nieuw seizoen aan. In Namibië staat het winterseizoen juist voor de deur. Op het agra-project maken Janwim, Herma en de medewerkers zich op voor dit nieuwe seizoen én wordt de balans opgemaakt van het afgelopen seizoen.

Terugkijken op een goede opbrengst

Het afgelopen seizoen stond voor de familie Steller in het teken van acclimatiseren en het verkennen van het agra-project. Janwim: “We kunnen dankbaar terug kijken op het afgelopen half jaar. De samenwerking met de werkers en de opbouw van relaties is bijzonder. We zijn er nog niet, maar ik kan volmondig zeggen dat de eerste stappen gezet zijn. Het komende seizoen zal opnieuw vol uitdagingen zijn. Maar samen staan we sterk en zonder strijd is er geen overwinning.”

Op het agra-project zijn veel gewassen geoogst. Een van de laatste oogsten van het zomerseizoen waren de paprika’s en tomaten. Janwim: “Met de tomaten was het wat zoeken om het gewenste resultaat aan kwaliteit te krijgen. Maar van beide producten kunnen we terug kijken op een goeie opbrengst. De geoogste groenten worden door onze medewerkers verpakt en verkocht aan de plaatselijke Spar supermarkt. Ook de vrouwen uit Block E nemen onze groenten gretig af. Zij verkopen het in de wijk en voorzien zo in hun eigen inkomsten.”

 

Winterklaar

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen worden nieuwe gewassen geplant. Bieten, (stok)bonen, sla, wortels en maïs staan op het land. De bloemkool staat op dit moment in de zaaikas. Als de plantjes groot genoeg zijn, worden ze op het land gepoot. Janwim: “Voor ons is dit een hele spannende tijd, het is altijd afwachten hoe de gewassen het doen. Maar het geeft ook hoop om te zien dat bijvoorbeeld de paprika’s het nu al heel goed doen.”

“Omdat we telen volgens de methode Farming God's Way betekent dat, dat  bepaalde werkzaamheden veel tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van compost en ‘God's Blanket’, óók voor het winterseizoen. God's Blanket is een deken van gedroogd gras en/of bladeren. Dit wordt over de wortels van de gewassen verspreid, om zo directe blootstelling aan het zonlicht (en dus uitdroging/verbranding) te voorkomen”, licht Janwim toe.  

Faith, Hope and Love

Met het opstellen van de nieuwe structuur (en visie) voor het gehele RKC, hebben Janwim en Herma ook nagedacht over hun visie op het agra-project. Deze visie is samen te vatten in drie woorden: Faith, Hope, Love.

Herma: “Op het agra-project zijn we vanaf eind februari gestart met een nieuwe structuur en visie. We merkten dat het nodig was voor duidelijkheid van de medewerkers én onszelf, om uiteen te zetten vanuit welke structuur en visie we willen werken. Zo hebben we vanuit de klop van ons hart samen met God een prachtige structuur en visie gekregen. Het was een uitdaging om de mensen vanuit deze visie door een andere bril naar omstandigheden te laten kijken. Onze visie is meer gericht op ‘wie ben jij’ dan op ‘wat doe jij’. We hebben het uitgelegd en elke ochtend in de devotion werken we aan een geloofsthema. Aan het einde van de week gaan we in groepjes uit elkaar en behandelen we vragen over de afgelopen week. Het is echt verrassend om te zien hoe de mensen meer  en meer open raken en hoe we elkaar tot steun kunnen zijn. Het gevoel van ‘team zijn’ is sterker geworden en dat schept meer vertrouwen in elkaar. We zien uit naar wat God nog meer gaat doen.”

“Het is mooi om te zien dat de woorden Geloof, Hoop en Liefde, die steeds bij ons terug kwamen, steeds meer vorm krijgen. We wandelen in Geloof, om Hoop te brengen, door Liefde uit te delen. Daar gaan we voor, dat is onze missie!”

Tot slot

Wij kijken ook als gezin terug op een gezegende start. Er is veel gebeurd en er waren voor ons grote veranderingen, de ene dag was mooier dan de andere, maar we zijn ons thuis gaan voelen in Namibië. Ook voor de kinderen was het begin van het schooljaar een nieuwe uitdaging. Maar ook daarvoor geldt dat het goed met ze gaat. Ze vermaken zich goed en hebben ook al nieuwe vrienden!

agra 3
Foto's Agra-project

Bekijk alle foto's

agra 3agra 2agra 1agra 6agra 4agra 5compost agraIMG_7953
188