Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Nieuwsbrief extra: Terugblik agra

De winter is voorbij en we kunnen de handen weer heerlijk uit de mouwen steken. Vanaf half augustus zijn we begonnen om de plots zaaiklaar te maken. Alle medewerkers vormen een team van twee. Dit betekent dat elke eerste-medewerker een nieuwe medewerker begeleidt en onderwijst. Elk team is verantwoordelijk voor vijf plots, vier voor het agra en één voor hunzelf. Daar hebben we voor gekozen om ze een extra stimulans te geven. Hun eigen plot kunnen ze zelf zaaien en oogsten. De opbrengst is ook voor hunzelf. Iedereen mocht zelf bepalen welke gewassen ze gingen verbouwen en hoe ze dit wilden verdelen.

Kennis delen

Vol enthousiasme zijn ze begonnen met het bewerken en zaaien, met als resultaat dat er voor dit seizoen wortel, biet, ui, maïs, knoflook, spanspek (een soort meloen), watermeloen en pompoen gezaaid zijn. In de zaaikast is paprika en tomaat gezaaid. We hopen deze begin oktober uit te planten in de kassen. Het is prachtig om te zien hoe op deze manier het team een eenheid is gaan vormen. Voor de eerste-medewerker een mooie uitdaging om zijn kennis van de afgelopen twee jaar te delen. Na een (onverwachte) nachtvorst in september moest op sommige plots de maïs opnieuw worden gezaaid, omdat veel plantjes dit niet hadden overleefd.

Aardappelen

Janwim liep al een aantal maanden met het idee om aardappelen te proberen. Na een aantal mislukte pogingen om ze te krijgen is het uiteindelijk toch gelukt om via via een boer in Hochveld (350 km naar het noorden) te bezoeken. De gedachte was om zes zakken van 20 kg als proef te poten, maar na een geweldig mooie rondleiding schonk deze boer ons maar liefst 21 zakken! Dat was een enorme verrassing en zegen, maar waar moeten we deze aardappelen allemaal gaat poten? En waar halen we zoveel compost vandaan? Het werd bidden en werken. Het plan ontstond om een gedeelte van de geitenwei om te spitten, daar moesten dan nog wel twee  bomen voor gekapt worden. Een heel karwei wat de nodige druk op Janwim en de medewerkers gaf.Maar gelukkig zijn alle aardappelen nu gepoot en dat de bomen met een nieuwe gesponsorde kettingzaag in mootjes zijn gehakt. Het hout kunnen we nu laten drogen en verkopen. Dit voorjaar zijn er ook nog 35 lammetjes geboren!

Eén jaar

We zijn hier nu bijna een jaar! Ongelofelijk hoe snel dit jaar voorbij is gegaan. We hebben veel geleerd en voelen ons thuis. We houden van de mensen bij het RKC en in de wijk.

We hebben ook via verschillende wegen ondersteuning uit Nederland gekregen, waardoor we met dekens en voedsel een glimlach op de gezichten van mensen mochten zien. De meeste alledaagse dingen en het leven in het gezin verliepen voorspoedig. Helaas was het onderwijs voor onze oudste twee kinderen een tegenvaller. Maar dankzij medewerking van familie, het RKC-team en een school uit Zwolle, zijn ook zij weer van start gegaan. We zijn heel erg blij met de komst van Eva Wolff, die de kinderen gaat begeleiden.

Als gezin hebben we veel virussen en bacteriën moeten verslaan de afgelopen winter, maar gelukkig kunnen we zeggen dat het de laatste paar weken weer rustig is.

Wij kijken terug op een gezegend en gelukkig jaar.

188