Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

RKC Prestatietocht 2020: veel om dankbaar voor te zijn

Dankbaar. Het is zo'n woord dat soms kan voelen als een cliché. Toch was dit het eerste woord waar wij als organisatie aan dachten toen we terugkeken op ons avontuur in Oostenrijk. Dankbaar voor een prachtige groep deelnemers, supporters en vrijwilligers. Dankbaar voor het centimeters dikke ijs met weinig scheuren en de zon die bijna elke dag scheen. Dankbaar voor de onderlinge verbinding en gezelligheid, voor de verdieping met elkaar. Dankbaar dat we ook allemaal weer veilig thuis zijn gekomen. Dankbaar voor het prachtige sponsorbedrag dat samen is opgehaald. Wat kunnen we nog meer zeggen? We zijn gewoon ontzettend dankbaar! 

Editie 2020 was een lustrumjaar voor de RKC Prestatietocht. Voor het vijfde jaar op rij reisden we af naar hotel Kreuzwirt. Een plek waar alle deelnemers en supporters als ware topsporters verzorgd worden en het altijd goed toeven is. Het ijs op het Oostenrijkse bergmeer de Weissensee lag er perfect bij. Weinig scheuren en keihard ijs. Dat beloofde een toertocht vol records te worden…

RKC Prestatietocht – dag 1

De Alternatieve Elfstedentocht schaatsen voor het RKC betekent kleinschaligheid, betrokkenheid en een professionele organisatie. Daarom schaatsen we in twee groepen op twee verschillende dagen. De eerste groep rijders verzamelde zich op vrijdagochtend 24 januari op het ijs. Het was een prachtige dag met ideale omstandigheden: het was koud, maar ’s middags scheen de zon stralend. Het ijs bleef hard en er stond weinig wind. Waar Erik van Wijhe als eerste over de finish kwam na 200 kilometer, deed Maarten Hanekamp er een paar uur langer over. Als drie-na-laatste kwam hij, na bijna twaalf uur op de schaatsen te hebben gestaan, als een ware held over de finish. Zijn laatste ronden deden bijna pijn aan de ogen. “Dit kun je eigenlijk geen schaatsen meer noemen”, sprak René Ruitenberg vol ongeloof én bewondering. Maar hij volharde en kwam juichend over de finish, een prachtige prestatie.

En niet alleen Erik en Maarten mochten trots zijn. Nog zeventien andere deelnemers gingen de uitdaging aan en behaalden prachtige resultaten. Peter Drolenga, Jorrit Ramaker, Finn Koning, Pieter Goudriaan, Steffanie Wijnhout, Emiel van Winkel, Kees van Ittersum, Luuk van den Heuvel, Daan Ravestijn, Daan Wijnhout, Michelle Wijnhout, Johan Doornewaard en Ruud Langeveld schaatsten 200 kilometer. Jan-Cees Korteland, Benjamin Klompmaker, Johanna van der Linde, Henri van de Ruitenbeek en Stef den Hertog schaatsten de 200 kilometer niet uit, maar leverden ook prachtige prestaties op de Weissensee!

RKC Prestatietocht – dag 2

Bij de tweede groep ging het in Nederland al kriebelen. ‘Zulke prachtige omstandigheden, dat willen we meemaken!’. De hoop sloeg een klein beetje om in vrees toen de weersverwachtingen online kwamen. Regen, bewolking, dooi… dat viel even tegen. Dinsdagochtend op de Weissensee stonden er al kleine plasjes op het ijs. Ondanks dat was het ijs nog glad en hard en vertrok ook deze groep met frisse moed. Toch werd het een pittige dag, waar de nodige strijd geleverd moest worden. Rond 10.00 uur sloeg de dooi op het ijs en werd het hard werken. Edward van der Weerd liet zich daar niet door ontmoedigen. Edward schaatste niet, hij danste als het ware over het ijs. Als negende van alle deelnemers die dag kwam hij over de finish. Er stonden een aantal deelnemers op het ijs die 100 kilometer den doel hadden gesteld en voor hen kwam rond het middaguur de finish in zicht. Eén van die deelnemers is Berdou Postma. “Maar als het lekker gaat, dan wil ik wel 150 kilometer schaatsen. Of nog liever: 200 kilometer zou helemaal geweldig zijn”, zei ze vooraf nog. En zo geschiede. Na 100 kilometer ging ze door. Na 150 kilometer zei ze: “Maar ik wil nog door”… en daar ging ze! Ze kwam nog midden in een plotselinge storm met heftige rukwinden en hagel, maar zette door. Om uiteindelijk na 11.27 uur over de finish te komen.

Vooral deze tweede dag waren de omstandigheden slecht. Meerdere malen zagen we de alarmlichten van ambulances en vlogen de traumahelikopters af en aan. Ook toen waren we opnieuw dankbaar, dat iedereen zonder kleerscheuren van het ijs is gekomen. Naast Edward en Berdou schaatsen ook Aart van den Dragt, Adriaan Mendel, Rick van Werven, Jan Douwe van Erven, Emiel van Winkel, Ruben Verkerk, Gerben de Zwaan en Pieter Goudriaan de 200 kilometer.  Cor van Werven, Herbert van Werven, Heleen Ruiter, Ferry Schrijnewerkers, Monica Verker, Jan Dick Verkerk, Ruben van Werven, Dries Wolff, Stan Wolff en Ruud Langeveld schaatsen hun eigen prestatie op deze 28e januari.

Cheque-uitreiking

De teller van fondswerving staat inmiddels op het ongelofelijke bedrag van 67.000 euro. Ons doel was maanden geleden 35.000 euro en wederom komt dat ene woord om de hoek kijken: daar zijn we dankbaar voor! Langs het ijs stond het RKC met twee tenten en ongeveer tien vrijwilligers. Ze zorgden voor warme en koude (sport)dranken, krentenbrood, bananen… én zelfs poffertjes rond het middaguur! Deze poffertjes werden gebakken door onze eigen vrijwilligers. De bakplaat en al het toebehoren werd ons kosteloos aangeboden door verhuurderzoeken.nl Om de poffertjesplaat warm te krijgen, was er natuurlijk stroom nodig. Partyverhuur Dekker uit Nunspeet bood ons geheel belangeloos een aggregaat, tafels en banken aan. Allemaal hulpmiddelen waar we veel gebruik van hebben gemaakt. Via deze weg willen we de sponsoren dan ook hartelijk bedanken!

Op donderdagavond 12 maart presenteren we het definieve bedrag en kijken we samen nog één keer terug op deze onvergetelijke ervaring. Voor nu willen we alle sponsoren, supporters, schaatsers en belangstellenden enorm bedanken voor hun support op welke manier dan ook. Tot volgend jaar!

Bekijk hier enkele foto's

188