Geef kansarme kinderen in Rehoboth Namibië een hoopvolle toekomst
Bel ons: 06 543 974 85

Vanaf het moment dat de bal rolt, zijn deze kinderen al hun zorgen, verdriet en pijn vergeten

 

“Vanaf het moment dat de bal rolt, zijn deze kinderen al hun zorgen, verdriet en pijn vergeten.” Het raakt Herbert van Werven en zijn gezin, tijdens hun bezoek aan het René Kids Centre in Namibië. Daarom heeft Heicom besloten de RKC soccer academy voor drie jaar te sponsoren. Een gesprek met het gezin over hun ervaringen op en rond het René Kids Centre.

De familie Van Werven is al sinds de oprichting van het RKC betrokken bij de stichting. Herbert van Werven: “Ik herinner me het moment nog dat René Ruitenberg het René Kids Centre opstartte. Ik denk dat onze kinderen allemaal wel eens geld ingezameld hebben voor het RKC. Mijn oudste zoon schaatste al twee keer mee met de RKC Prestatietocht voor dit doel. Vooral de kinderen wilden graag een keer kijken op het RKC. We hadden de mogelijkheid, zijn gegaan en het was onvergetelijk!”

 

 

Bouillon met dierlijke ingewanden

In 2012 bezocht Herbert voor het eerst het Kids Centre in Namibië en de naastgelegen wijk Block E. “Door Block E lopen went denk ik nooit. Het is heel schrijnend om te zien hoe ze daar leven. In één van de blikkies kwam de armoede wel heel dichtbij. Er pruttelde een soep van water met enkele dierlijke ingewanden. De bouillon die hieruit voortkwam, was het enige eten van dit gezin. Dat kan je haast niet onbewogen laten.”

 

Een nieuw blikkie voor Ricardo

Zoon Rick van Werven steekt graag de handen uit de mouwen. Samen met Herbert en enkele medewerkers van het RKC bouwde hij aan een huis voor het gezin van Ricardo. Tijdens de jongerenreis 2018 ontmoetten de jongeren Ricardo op de vuilnisbelt. De jongen had geen huis en sliep vaak op de vuilnisbelt. Een inzamelingsactie maakte het mogelijk om een huis voor hem te bouwen in Block E.

Rick: “Ik vond het een mooie en bijzondere ervaring om een blikkie te bouwen. Het was ook een uitdaging, omdat er geen stroom en water aanwezig was op de bouwplaats. Zo totaal anders dan wat wij gewend zijn hier in Nederland! Voor het cement hadden we water nodig. We vulden een kliko met water op het Kids Centre en reden met de auto van Jacobus naar de bouwplaats. Na een paar dagen was het huisje af, normaal gesproken zou je zo’n huisje in een dag kunnen plaatsen. Ik hoop dat Ricardo een fijne tijd heeft in z’n nieuwe huis, dat het een plek mag zijn waar hij tot rust kan komen. Tijdens onze reis hoorde ik dat er volgend jaar een jongerenreis georganiseerd wordt naar het RKC, daar heb ik mij voor opgegeven. Graag wil ik nog meer betekenen voor de arme kinderen daar.”

 

 

Dagelijks ritme

Op het René Kids Centre lopen de programma’s als een geoliede machine, zag ook Trijntje van Werven. “Wat ik zo bijzonder vind, is dat het team van het Kids Centre nu bestaat uit lokale inwoners. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: ze begrijpen de cultuur en taal veel beter dan wij, waardoor ze makkelijker contact krijgen met de kids. Ten tweede ontvangen ze een vergoeding voor het werk dat ze doen. Het doel van de day-care is de kinderen liefde, aandacht, structuur en geborgenheid te geven. ‘s Ochtends als de kinderen komen beginnen ze met ontbijt, dit is iets wat ze normaal gesproken soms dagen niet krijgen. Het doel is de kinderen al jong een dagelijks ritme leren in plaats van de hele dag op straat leven. En het is ontzettend mooi om te zien dat op het RKC elke dag de liefde van Jezus verspreid wordt aan jong en oud.”

 

 

De RKC soccer academy

Tijdens het bezoek van de Van Wervens in Namibië, samen met René en Mirjam Ruitenberg, ontstond er iets bijzonders. René zag aan de overkant van het Kids Centre een groep jongens gedisciplineerd trainen. Hij begon een gesprek met de trainer. Het was Ivan, een voormalig profvoetballer. Hij wilde een voetbalschool beginnen, maar hij had er de middelen niet voor. En dus was hij heel summier begonnen, op dit zandveld, met ongeveer vijftig kinderen in drie verschillende trainingsgroepen. Herbert: “Ik wist dat een RKC voetbalschool al jaren een wens was van René en God bracht dat op dit moment bij elkaar.” De RKC soccer academy was geboren.

 

Eindelijk weer dromen

“Vanaf het moment dat de bal rolt, zijn deze kinderen al hun zorgen, verdriet en pijn vergeten. Ze zijn alleen nog maar met het spel bezig. Alleen dat is al 100% de moeite waard. Daarnaast wordt de jongens discipline bijgebracht. Ze kunnen weer dromen om misschien ooit zelf profvoetballer te worden.”

Iedereen voetbalt op blote voeten, sommige kids hebben al twee dagen niet gegeten en er worden pittige grondoefeningen gedaan. Maar je hoort niemand piepen. Als je dát bij de jeugd van Owios doet, dan doet niemand mee. Hier is niemand die niet meedoet. Het zegt wat over de wilskracht van deze jongens. Nathan, de jongste telg bij de Van Wervens, is onder de indruk: ”Ze zijn hier veel sneller dan in Nederland. Als je wilt schieten, moet je direct schieten. Als je de bal eerst aflegt, ja, dan ben je al te laat.” Bekijk hier de video.

 

Heicom sponsort soccer academy

Herbert van Werven is directeur van Heicom. Heicom is producent van bodemverbeteraars en substraten waarmee de meest uitdagende omgevingen - zoals steden, parken en sportvelden - groen worden en blijven. De komende drie jaar zal Heicom de soccer academy financieel ondersteunen. Daardoor ontvangen de trainers hun salaris, kan er materiaal worden aangeschaft en krijgen de jongens vooraf een boterham. Herbert: “De pannakooi op het RKC wordt écht elke dag intensief gebruikt. Het kunstgrasveld is veranderd in een dun laagje tapijt. Ik hoop dat we in de toekomst, samen met relaties van Heicom, nog eens een nieuw grasveld kunnen verzorgen…”

IMG_3099
Bekijk hier meer foto's van de reis!

Natuurlijk zijn er veel foto's gemaakt van deze prachtige reis. Bekijk hier een kleine selectie. 

Bekijk de foto's

IMG_3099IMG_2990IMG_2767IMG_2426IMG_1531IMG_0128WhatsApp Image 2019-11-11 at 23.20.42WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.47 (8)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.47 (5)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.47 (4)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.47 (3)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.46 (4)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.04.46 (3)WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.01.37WhatsApp Image 2019-10-22 at 09.00.30 (1)
188